Laden Evenementen

MINDER DENKEN, MEER VOELEN EN WAARDEREN: MANNENENERGIE VOOR DEZE TIJD

DAGPROGRAMMA

 • DAG 1: Aankomst Sardinië. Onderweg naar ons sfeervolle onderkomen doen we een plek aan die vanouds was voor overgangsrites van jongen naar man. Doen wij van man 2.0 naar 3.0.

  Als we het nog nodig hebben, om het af te leren, doen we een wijnproeverij met overdreven blabla, mannentaal. ‘s Avonds bij een prachtig meer een ceremonie over ‘dit wil ik niet meer’. Da’s logisch.

 • DAG 2: Lichaamsvriendelijke ochtendtraining, nog voor het ontbijt, genieten met uitzicht. Aandacht voor de tao-wijze en dan… je contract met je binnen- en buitenwereld. Prachtige tocht van een paar uur totaal door de natuur, naar de 360-graden-panorama-top van een berg met scherpe kantjes. Deze klim – bloedmooi, veilig – benaderen we nu al wat ‘vrouwelijker’, zullen we maar zeggen. Uitsloven kan altijd nog, weer, maar we komen deze week voor wijze andere benaderingen. Nou, wedden dat de berg dan opeens meewerkt? Nou, het lijkt wel een vrouw! 🙂

 • DAG 3: We zijn op een plek waar ze vroeger paarden temden. Nou, toevallig! Niet dus. Enfin, wat valt er te temmen eigenlijk, en waarom? En wat kan de eigenaar ons daarvoor leren, vanuit zijn ervaring? Dwingen of samenwerken, en hoe dan? Valkuilen, mogelijkheden? Een nuttig humorvolle belevenis! Je leert trouwens ook het allermooiste liefdeslied ter wereld. Altijd handig om paraat te hebben.

 • DAG 4: We bezoeken een beroemd messendorp, te gast bij zeer geslepen mensen, grapje, ze zijn superaardig. Geduld, finesse, fijngevoeligheid, en resultaat. Ze doen het voor, en wij vertalen het die dag naar óok een mogelijke manier van doen, die de afgelopen dagen toch al groeide. Tsja, doorpakken maar, mes op tafel, hup, aanvallen? Nee, het is tijd om ook eens het mes op tafel te leggen en dat daar dan gewoon eens lekker te late legge ook. Vergeving, beschouwing, waardering.

 • DAG 5: Old school vechten en buffelen en maar doorgaan en opleggen kun je nu wel, na levenslange training. Nu is het tijd voor een dag & leven vol wijs lichaamswerk, wijs ook op de lange duur. Het is hier geen Efteling, alles voorgekauwd, dus we doen wel wat: we duiken in de wereld van de krijger, ja, maar dan anders: oefeningen uit aikido, qi gong, tai chi, mindful run. Rustig, niks engs.

 • DAG 6: We bezoeken deze week ook een dorpsfeest. Toch van binnen altijd spannend, wordt het vechten met de locals, haha, nee hoor, ze zijn vriendelijk. Ook de mannen met een ruig kantje hebben een zachte inborst. Mooie voorbeelden van prachtkerels. Sowieso prachtige dorpsenergie, setting, sfeer, geur, wijntjes, community, broederschap. Uniciteit in saamhorigheid. We proberen te verbinden op wat nieuwe manieren. (En anders slaan we ze allemaal in elkaar. Grapje, kom.)

 • DAG 6: Vandaag gaan we naar de grootste LUL ter wereld, want dat ben jij af en toe ook geweest. Met compassie en herkenning én veilige humor – want dat hebben we ook geleerd – bespreken we even onze dieptepunten qua communicatie, en komen we met beloftes om dat goed te maken. Het voortaan in zo’n geval anders te doen. Helend!

 • DAG 7: Om de laatste stress weg te spoelen gaan we naar zee, altijd een plek van zeemeerminnen. We gaan op het strand sowieso onze buik in houden, grapje, nee serieus, opmerken en voelen en uitstralen dat we andere mannen zijn dan aan het begin van de week. Wijzer, completer, grappiger, ontvankelijker. Man, juist gevaarlijker! Thuisfront, here we come!

 • DAG 8: Onderweg naar het vliegveld oefenen we ons oog voor liefdevolle details. Stel je je open voor liefde, dan zie je meer liefde, straal je meer liefde uit. Een manier die je thuis ook levend houdt, en je weet nu diep waarom. Bewust van hoe we het geleerde deze week ook gaan toepassen in ons contact met onze partner: hoe ontvangen we die beter, hoe stem je daar fijnzinniger op af? Fijnzinnig = fijn + zinnig! Een prachtig op een nieuwe manier machtig voelende terugkeer± nou ben je pas een held!
 • -STEL JE VRAAG-

SARDINIË-INSPIRATIE OVER MANNENENERGIE VOOR BETERE COMMUNICATE, AFSTEMMING, SAMEN-LEVING 2.0

Tsja, als je met vrouwen praat over dit weekprogramma en vooral de intentie erachter, dan hoor je ze verzuchten: ‘Eindelijk. Het is tijd dat er zoiets is! Dit is zo nodig, dit hebben wij zo nodig, en anders jullie, mannen, ook!’

Nou, dat motiveert wel tot het organiseren tot deze unieke mannenretreat, met innerlijk diepduiken, spanning en ontspanning, zonder spiritual bullshit, bewust wat uit de comfort zone. En met veel humor, en dan van het respectvolle soort, geen haantjes.

Een mannenweek over:
– vechten, vluchten, bevriezen. Naar je zielskracht. Harmonie tussen body, mind en spirit. Wijsheid uit Aikido!
– centreren, innerlijke rust, beweging in verbondenheid. Wijsheid uit de Dao Qi Cong.
– veroveren en niet veroveren. Wijsheid uit relaties. Hoe ontvang je de vrouw beter, wijzer, duurzamer, dieper, veiliger? En zij jou?

We gebruiken ze om onze eigen programmeringen en overtuigingen en ouderlijnen te onderzoeken en te herontdekken. Wat dient je als moderne man, en wat dien je voor het hoogste goed los te laten?

Hartverwarmend wordt het, en goed voor je sixpack van het opgelucht lachen ook. Ziel-verwarmende sensitiviteit en intensiteit op master-coaching-niveau. Weke man ga je voortaan ook, meer en meer zijn? Juist nu!

WAT ELEMENTEN

Je gaat mee met Richard Jacobsen, een gepassioneerde Embodiment Trainer, tevens Qi Gong-trainer volgens de Daoheart Qi Gong-school. Twintig jaar lang Aikido-verfijning (2e Dan). Richard is tevens magnetiseur, shiatsu-masseur en heeft persoonlijke ontwikkeling in vele variaties bestudeerd, steeds vanuit zijn Taoïstische levensvisie. Hij stelde Aikidance samen, uit elementen van Aikido, Qi Gong, improvisatiedans en somatische beweging. De cirkelbewegingen die daaruit voorkomen geven een enorme levenskracht. Richard heeft zijn focus nu vol op de voordelen van Play Fight! Ook daar pik je wel elementen uit mee.

Nee, nu geen carnaval, maar je ziet hieraan dat ze op Sardinië wel gaan voor oergevoel, puur, community feeling in dorpen en rituelen en parades en races en bravoure en trots en schoonheid en rauwheid en vriendelijke finesse. En toch nog heel gewoon gebleven!

Sam is een levenslustig inventieve Sardisch-Nederlandse gids, door Sardinië en door het leven. Mindful, playful, resourceful, meaningful. Dit wordt zijn 26e Sardinië-retreat, nu samenwerkend met een op heel veel fronten gelijkgestemde Richard Jacobsen. Heeft een sterk rationele én ene sterk intuïtieve kant. Houdt van de mogelijk positieve boodschap achter de dingen, ziet ook het donkere, houdt alles in de gaten, maar kiest bewust voor het lichte. Creëert dat lichte ook actief. Handig ook in donkere wintermaanden! ‘Moet je kijken wat mooi, lekker, intens, rustig, verfijnd, wild…’ a vita è bella, en Sardinië helemaal, en wat ons te doen staat als mannen, juist in deze tijd, die vraagt om complementering met het vrouwelijke, helemaal helemaal!’

Dagelijks op vaste en diverse momenten bespreken we de resultaten en uitdagingen en oplossingen en voornemens en aanstaande happenings die we bezoeken. Wijzend op details en… persoonlijk ook genietend van ‘the bigger picture’.

Het eten wordt ook bijzonder! We genieten van de plaatselijke keuken, van verfijnde eenvoud, enkel lokaal. Maar ook koken we samen, onder leiding van ‘Chef’s Table’ Richard, doe vlot een compleet buffet op tafel kan toveren, en dus ook ons kan helpen onze kookvaardigheden perfectioneren.

We doen het ook een beetje om later, echt oud, ook zo te kunnen zijn, hè! Er zijn op Sardinië best veel oudjes die dit voor elkaar krijgen, nog zo kunnen zijn. Wat kunnen we van ze meenemen naar huis? Nee, want het is echt niet de zon. Als je maar meeneemt dat het doel sprankeling is, godsamme, niet enkel overleven, maar leven!

We wandelen en banjeren in dorpjes en landschap, het is niet allemaal vlak en het zal best warm zijn. Maar vooral: hart en ziel verwarmend!

We slapen op karakteristieke plekken. Geen doorsnee, geen dertien in een dozijn, want mooi dat wij dat zelf ook niet zijn. Ho, het gaat het niet om luxe, wel om liefdevolle eigenheid.

Het is ook een beetje avontuur, en dan altijd veilig, ook al spreek je de taal niet en ben je soms inderdaad compleet in the middle of nowhere. Nou, je bent echt wel even heel los van Nederland deze week!

Er is ook iets met de natuur hier, en de zon. Extra kracht in de winter! Met voor ons andere geuren, van een oeroud vulkanisch, krachtig land. We komen ook op plekken waar we vast wilde groene asperges vinden. Niks lekkerder dan dat dan ‘s avonds op je bord in smaakvolle eenvoud verwerkt. Wijntje erbij direct uit het fust van de buurman twee deuren verder, zonder sulfiet en andere rommel: enkel kennis, ervaring, liefde, puurheid. Heerlijk!

LOGISTIEK

-
AANKOMST EN VERTREK: via Easyjet op 24 juni 2023 heen en op 1 juli terug. Bel voor toelichting 06-11 33 45 11, Sam.
-
PRIJS & INCLUSIEF: 1750 euro, inclusief om te beginnen alle overnachtingen en gezamenlijke maaltijden op Sardinië. Het gehele programma, de hele dag door. Alle excursies en entrees. Er gaan maximaal 7 mensen met Richard en Sam mee, dus gegarandeerd veel persoonlijke aandacht en uitwisseling ook met de andere groepsgenoten, die meestal echt niet toevallig zijn meegegaan. De kamers zijn in principe 2-persoons, en de persoon waarmee je opgescheept zit valt je altijd met een reden toe, een goede reden zelfs. Je hebt gewoon je eigen bed, hoor.
-
Ook alles gezamenlijke transfers op het eiland samen zijn inclusief en joh, het is leuk om elkaar te trakteren op een echte Italiaanse espresso of cappuccino, kost drie keer niks daar. Biertjes en zo kosten wel. Uiteraard krijg je ook strakke begeleiding bij het boeken van je vlucht. (De vlucht is NIET in de prijs inbegrepen, wel kijken we mee om tientjes en meer te besparen. Veel ervaring geboden, via 06-11 33 45 11.)