Laden Evenementen

MANNENENERGIE VOOR DE NIEUWE TIJD: SARDINIËS HEIDENSE CARNAVALS INSPIREREN

DAGPROGRAMMA

 • DAG 1: Donderdag. Aankomst Sardinië. Onderweg naar ons prachtige onderkomen halverwege de westkant van Sardinië gaan we in een van de meest oer gebleven heidens-carnavalsdorp Ottana een bijzondere man aan het werk zien: een gerenommeerde maker van de sterk symbolische houten carnavalsmaskers. Openingsceremonie: symbolen ter verankering van intenties.

 • DAG 2: Vrijdag. Sfeervolle stiltemeditatie en ochtendtraining voor het ontbijt. Daarna aandacht voor de tao-wijze en voor wat je wel je ‘contract met de binnen- en buitenwereld’ kunt noemen. Dat doen we tijdens een prachtige hike door de natuur naar een energieplek, waar we het dagthema eren in een ceremonie.

 • DAG 3: Zaterdag. In meditatie weer diep naar binnen. In de middag bezoek aan het beroemde paardencarnaval in Oristano, met acrobatische moedproeven te paard, enkel door mannen. Stadsomgeving, internationaal publiek, in die afleiding focus houden ook op de inzichten van de eerste twee dagen.

 • DAG 4: Zondag. In de ochtend vol embodiment, wijs lichaamswerk: we duiken in de wereld van de krijger door oefeningen uit aikido, qi gong, somatic movement en systema. In de middag naar het beroemde heidense carnaval van Mamoiada, met zich volledig conformerende en onpersoonlijke soldatenrijen, bespeeld door een bazige clown met lasso. Pff! Herkenbaar?

 • DAG 5: Maandag: Het dorpscarnaval van Santu Lussurgiu: we observeren van nog dichterbij dan eerst mannelijk paardenbravoure. Welke details zijn belangrijk en hoe kun je die details herkennen in het dagelijks leven? Prachtige dorpsenergie, setting, sfeer, geur, wijntjes, community, broederschap. Uniciteit in saamhorigheid.

 • DAG 6: Dinsdag. Na een bezoek aan het prehistorische middelpunt van Sardinië, waar stenen mannen staan met een uitstraling naar de hele wereld, bezoeken we het een op Sardinië diep gevoeld anti-autoritair carnaval: de hautaine ‘notabele’ Don Corte-pop wordt vol vuur verbrand. Inspiratie voor onze vuurloop vandaag, in combinatie met waterreinigingen, de balans tussen water en vuur, en rondom de 5 elementen die je zowel in de mens als in de natuur herkent. Hoe gebruik je het allemaal voor welzijn en mannengeluk?

 • DAG 7: Woensdag. We duiken dieper in het sjamanistische levenswiel, gekoppeld aan de intenties die je op dag 1 uitsprak. Communicatie met jezelf, houden van je essentie, wat wil je achterlaten, wat dient je niet langer, wat houdt je nog tegen? Hierbij gaan we een sprong wagen. Veilig verfrissend, afspoelend, en de rest die er niet meer toe doet mee laten nemen door de natuur.

 • DAG 8: Onderweg naar het vliegveld oefenen we ons oog voor liefdevolle details, liefdevolle details, ja. Bewust van hoe we het geleerde deze week ook gaan toepassen i ons contact met onze partner: hoe ontvangen we die beter, hoe stem je daar fijnzinniger op af? Fijnzinnig = fijn + zinnig! Zo simpel dat je het veelal niet doet, maar niet na deze week. We noemen het vliegtuig dus ook geen vlucht terug naar huis, maar een heel veel goeds van deze week behoudende huisvaart, een machtig voelende terugkeer.
 • -STEL JE VRAAG-

OUDE HEIDENSE CARNAVAL-RITES VAN SARDINIË INSPIREREN OVER MANNENENERGIE VOOR NIEUWE TIJDEN

Klinkt carnavalesk, niet? Maar als je met vrouwen praat over het programma en vooral de intentie erachter, dan hoor je ze verzuchten: ‘Eindelijk. Het is tijd dat er zoiets is! Dit is zo nodig, dit hebben wij zo nodig, en anders jullie, mannen, ook!’

Nou, dat motiveert wel tot het organiseren tot deze unieke mannenretreat, met innerlijk diepduiken, spanning en ontspanning, zonder spiritual bullshit, bewust wat uit de comfort zone. En met veel humor, en dan van het respectvolle soort, geen haantjes.

Een mannenweek over:
– vechten, vluchten, bevriezen. Naar je zielskracht. Harmonie tussen body, mind en spirit. Wijsheid uit Aikido!
– centreren, innerlijke rust, beweging in verbondenheid. Wijsheid uit de Dao Qi Cong.
– veroveren en niet veroveren. Wijsheid uit relaties. Hoe ontvang je de vrouw beter, wijzer, duurzamer, dieper, veiliger? En zij jou?

De carnavals die we bezoeken, jaarlijks zeer doorleefde rites, zijn ook in onze ‘moderne’ tijd nog betekenisvolle dorpsgebeurens. We gebruiken ze om onze eigen programmeringen en overtuigingen en ouderlijnen te onderzoeken en te herontdekken. Wat dient je als moderne man, en wat dien je voor het hoogste goed los te laten?

‘Ja maar, koud in februari?’ Laat dat ook maar los. Het is Hart & Ziel-verwarmende sensitiviteit en intensiteit op master-coaching-niveau. Allemaal ook hierom: wat geef je als man door aan je zonen, gezien deze tijden, de ontwikkelingen? Juist nu!

WAT ELEMENTEN

Je gaat mee met Richard Jacobsen, een gepassioneerde Embodiment Trainer, tevens Qi Gong-trainer volgens de Daoheart Qi Gong-school. Twintig jaar lang Aikido-verfijning (2e Dan). Richard is tevens magnetiseur, shiatsu-masseur en heeft persoonlijke ontwikkeling in vele variaties bestudeerd, steeds vanuit zijn Taoïstische levensvisie. Hij stelde Aikidance samen, uit elementen van Aikido, Qi Gong, improvisatiedans en somatische beweging. De cirkelbewegingen die daaruit voorkomen geven een enorme levenskracht. Richard heeft zijn focus nu vol op de voordelen van Play Fight! Ook daar pik je wel elementen uit mee.

Nee, sorry, geen standaard gemaskerde ballen uit Venetië op Sardinië of Brabants gehos, hoe leuk ook: de carnavals hier zijn overgangsrites met veel echt oergevoel met de natuur en de onderlinge gemeenschap in dorpen en rituelen en parades en races en bravoure en trots en schoonheid en rauwheid en vriendelijke finesse. We gaan het meemaken met ook een speciale ‘bril’, zodat de beelden die je krijgt je ook bijblijven.

Sam is een levenslustig inventieve Sardisch-Nederlandse gids, door Sardinië en door het leven. Mindful, playful, resourceful, meaningful. Dit wordt zijn 26e Sardinië-retreat, nu samenwerkend met een op heel veel fronten gelijkgestemde Richard Jacobsen. Heeft een sterk rationele én ene sterk intuïtieve kant. Houdt van de mogelijk positieve boodschap achter de dingen, ziet ook het donkere, houdt alles in de gaten, maar kiest bewust voor het lichte. Creëert dat lichte ook actief. Handig ook in donkere wintermaanden! ‘Moet je kijken wat mooi, lekker, intens, rustig, verfijnd, wild…’ a vita è bella, en Sardinië helemaal, en wat ons te doen staat als mannen, juist in deze tijd, die vraagt om complementering met het vrouwelijke, helemaal helemaal!’

Dagelijks op vaste en diverse momenten bespreken we de resultaten en uitdagingen en oplossingen en voornemens en aanstaande happenings die we bezoeken. Wijzend op details en… persoonlijk ook genietend van ‘the bigger picture’.

Het eten wordt ook bijzonder! We genieten van de plaatselijke keuken, van verfijnde eenvoud, enkel lokaal. Maar ook koken we samen, onder leiding van ‘Chef’s Table’ Richard, doe vlot een compleet buffet op tafel kan toveren, en dus ook ons kan helpen onze kookvaardigheden perfectioneren.

We doen het ook een beetje om later, echt oud, ook zo te kunnen zijn, hè! Er zijn op Sardinië best veel oudjes die dit voor elkaar krijgen, nog zo kunnen zijn. Wat kunnen we van ze meenemen naar huis? Nee, want het is echt niet de zon. Als je maar meeneemt dat het doel sprankeling is, godsamme, niet enkel overleven, maar leven!

We wandelen en banjeren in dorpjes en landschap, het is niet allemaal vlak. Verder ben je ver weg van Nederland in hartje winter, brr. Het kan hier zomaar 20 graden zijn, maar ook NUL. Hoe dan ook gaat het hartverwarmend zijn.

We slapen op karakteristieke plekken. Geen doorsnee, geen dertien in een dozijn, want mooi dat wij dat zelf ook niet zijn. Ho, het gaat het niet om luxe, wel om liefdevolle eigenheid.

Het is ook een beetje avontuur, en dan altijd veilig, ook al spreek je de taal niet en ben je soms inderdaad compleet in the middle of nowhere. Nou, je bent echt wel even heel los van Nederland deze week!

Er is ook iets met de natuur hier, en de zon. Extra kracht in de winter! Met voor ons andere geuren, van een oeroud vulkanisch, krachtig land. We komen ook op plekken waar we vast wilde groene asperges vinden. Niks lekkerder dan dat dan ‘s avonds op je bord in smaakvolle eenvoud verwerkt. Wijntje erbij direct uit het fust van de buurman twee deuren verder, zonder sulfiet en andere rommel: enkel kennis, ervaring, liefde, puurheid. Heerlijk!

LOGISTIEK

-
AANKOMST EN VERTREK: Via Ryanair: 16 februari heen en 23 februari terug. Bel voor toelichting en overleg: 06-11 33 45 11, Sam.
-
PRIJS & INCLUSIEF: 1750 euro, inclusief om te beginnen alle overnachtingen en gezamenlijke maaltijden op Sardinië. Het gehele programma, de hele dag door. Alle excursies en entrees. Er gaan maximaal 7 mensen met Richard en Sam mee, dus gegarandeerd veel persoonlijke aandacht en uitwisseling ook met de andere groepsgenoten, die meestal echt niet toevallig zijn meegegaan. De kamers zijn in principe 1-persoons, maar je krijgt korting bij gebruik van 2-persoons, waarbij je samen dan een badkamer deelt, en je hebt uiteraard een eigen bed dan.
-
Ook alles gezamenlijke transfers op het eiland samen zijn inclusief en joh, het is leuk om elkaar te trakteren op een echte Italiaanse espresso of cappuccino, kost drie keer niks daar. Biertjes en zo kosten wel. Uiteraard krijg je ook strakke begeleiding bij het boeken van je vlucht. (Dis is niet in de prijs inbegrepen, sorry, want prijzen klimmen naarmate de reis nadert gewoon. Logisch.)

  VOORLOPIG AANMELDEN VOOR DEZE REIS.
  Vul aub in
  en druk op verzend, onderaan.

  •  

  •  

  •