Laden Evenementen

LEVENSINSPIRERENDE HEIDENSE CARNAVALS OP SARDINIË

DAGPROGRAMMA

 • DAG 1: Donderdag. Aankomst Sardinië. Onderweg naar ons prachtige onderkomen halverwege de westkant van Sardinië gaan we in een van de meest oer gebleven heidens-carnavalsdorp Ottana een bijzondere man aan het werk zien: een gerenommeerde maker van de sterk symbolische houten carnavalsmaskers.

 • DAG 2: Vrijdag. Bezoek aan het korenfestival in Santu Lussurgiu. Religieus, doorvoeld, de intensiteit en liefde ervoor van de carnavals.

 • DAG 3: Zaterdag. In de middag bezoek aan het beroemde paardencarnaval in Oristano, met acrobatische moedproeven te paard, enkel door mannen.

 • DAG 4: Zondag. In de middag naar het beroemde heidense carnaval van Mamoiada, met zich volledig conformerende en onpersoonlijke soldatenrijen, bespeeld door een bazige clown met lasso.

 • DAG 5: Maandag: Het dorpscarnaval van Santu Lussurgiu: we observeren van nog dichterbij dan eerst mannelijk paardenbravoure. Welke details zijn belangrijk en hoe kun je die details herkennen in het dagelijks leven? Prachtige dorpsenergie, setting, sfeer, geur, wijntjes, community, broederschap. Uniciteit in saamhorigheid.

 • DAG 6: Dinsdag. Na een bezoek aan het prehistorische middelpunt van Sardinië, waar stenen mannen staan met een uitstraling naar de hele wereld, bezoeken we het een op Sardinië diep gevoeld anti-autoritair carnaval: de hautaine ‘notabele’ Don Corte-pop wordt vol vuur verbrand.

 • DAG 7: Woensdag. Rust. Bezoek aan prehistorische plekken.

 • DAG 8: Onderweg naar het vliegveld voelen we dat het geen vlucht is naar huis, maar een terugkeer na iets heel moois en dieps.
 • -STEL JE VRAAG-

OUDE HEIDENSE CARNAVAL-RITES VAN SARDINIË INSPIREREN VOOR NIEUWE TIJDEN

De carnavals die we bezoeken, jaarlijks zeer doorleefde rites, zijn ook in onze ‘moderne’ tijd nog betekenisvolle dorpsgebeurens. ‘Ja maar, koud in februari?’ Laat dat ook maar los. Het is Hart & Ziel-verwarmende sensitiviteit en intensiteit.

WAT ELEMENTEN

Nee, sorry, geen standaard gemaskerde ballen uit Venetië op Sardinië of Brabants gehos, hoe leuk ook: de carnavals hier zijn overgangsrites met veel echt oergevoel met de natuur en de onderlinge gemeenschap in dorpen en rituelen en parades en races en bravoure en trots en schoonheid en rauwheid en vriendelijke finesse. We gaan het meemaken met ook een speciale ‘bril’, zodat de beelden die je krijgt je ook bijblijven.

Sam is een levenslustig inventieve Sardisch-Nederlandse gids, door Sardinië en door het leven. Mindful, playful, resourceful, meaningful. Heeft een sterk rationele én ene sterk intuïtieve kant. Houdt van de mogelijk positieve boodschap achter de dingen, ziet ook het donkere, houdt alles in de gaten, maar kiest bewust voor het lichte. Creëert dat lichte ook actief. Handig ook in donkere wintermaanden! ‘Moet je kijken wat mooi, lekker, intens, rustig, verfijnd, wild…’ a vita è bella, en Sardinië helemaal!’

We bezoeken mannen die het menen: hun cultuur, expressie, trots, verhaal!

Het eten wordt ook bijzonder! We genieten van de plaatselijke keuken, van verfijnde eenvoud, enkel lokaal.

We doen het ook een beetje om later, echt oud, ook zo te kunnen zijn, hè! Er zijn op Sardinië best veel oudjes die dit voor elkaar krijgen, nog zo kunnen zijn. Wat kunnen we van ze meenemen naar huis? Nee, want het is echt niet de zon. Als je maar meeneemt dat het doel sprankeling is, godsamme, niet enkel overleven, maar leven!

We wandelen en banjeren in dorpjes en landschap, het is niet allemaal vlak. Verder ben je ver weg van Nederland in hartje winter, brr. Het kan hier zomaar 20 graden zijn, maar ook NUL. Hoe dan ook gaat het hartverwarmend zijn.

We slapen op karakteristieke plekken. Geen doorsnee, geen dertien in een dozijn, want mooi dat wij dat zelf ook niet zijn. Ho, het gaat het niet om luxe, wel om liefdevolle eigenheid.

Het is ook een beetje avontuur, en dan altijd veilig, ook al spreek je de taal niet en ben je soms inderdaad compleet in the middle of nowhere. Nou, je bent echt wel even heel los van Nederland deze week!

Er is ook iets met de natuur hier, en de zon. Extra kracht in de winter! Met voor ons andere geuren, van een oeroud vulkanisch, krachtig land. We komen ook op plekken waar we vast wilde groene asperges vinden. Niks lekkerder dan dat dan ‘s avonds op je bord in smaakvolle eenvoud verwerkt. Wijntje erbij direct uit het fust van de buurman twee deuren verder, zonder sulfiet en andere rommel: enkel kennis, ervaring, liefde, puurheid. Heerlijk!

LOGISTIEK

-
AANKOMST EN VERTREK: Bel voor toelichting en overleg: 06-11 33 45 11, Sam.
-
PRIJS & INCLUSIEF: 2000 euro, inclusief om te beginnen alle overnachtingen en gezamenlijke maaltijden op Sardinië. Het gehele programma, de hele dag door. Alle excursies en entrees. Er gaan maximaal 7 mensen mee, dus gegarandeerd veel persoonlijke aandacht en uitwisseling ook met de andere groepsgenoten, die meestal echt niet toevallig zijn meegegaan. De kamers zijn in principe 2-persoons, je deelt sanitair met een ander persoon. Per se een eenpersoonskamer kan ook, voor 30 euro toeslag per nacht. Uiteraard heb je bij een tweepersoonskamer je eigen bed. Zorgzaamheid, respect! Ook alles gezamenlijke transfers op het eiland samen zijn inclusief en… het is altijd leuk om elkaar te trakteren op een echte Italiaanse espresso of cappuccino, kost drie keer niks daar. Uiteraard krijg je ook strakke begeleiding bij het boeken van je vlucht. (Dit is niet in de prijs inbegrepen, sorry, want prijzen klimmen naarmate de reis nadert gewoon. Logisch.)

  VOORLOPIG AANMELDEN VOOR DEZE REIS.
  Vul aub in
  en druk op verzend, onderaan.

  •  

  •  

  •