Laden Evenementen

FOTOGRAFIEWEEK ROND DE BESTE HEIDENSE CARNAVALS, MET HAN DE BRUIN FOTOGRAFIE

DAGPROGRAMMA

  • DAG 1:Aankomst Sardinië. Onderweg naar agriturismo aan westkust gaan we in winters grijs top-carnavaldorpje Ottana kleur fotograferen, en bij slecht licht zelfs binnen, in de donkere kerk. Voor eten bij borrel: resultaten en foto-ervaring inventariseren, behoefte peilen, camera’s bekijken, persoonlijk leerplan maken. Na eten foto-opdracht donkere boerderij. Voorbereiding strategie dag 2: straatfotografie.

  • DAG 2: Bezoek aan drukbezocht paardencarnaval Oristano. In de ochtend ontroerende voorbereidingen in renstal, enkel op uitnodiging toegankelijk. Middagbezoek aan stadje in feest: middeleeuws gemaskerd ringsteken en imposante acrobatische moedproeven te paard: straatfotografie. Op boerderij ook bespreking richting thema dag 3: bewegende objecten.

  • DAG 3: transfer richting tweede agriturismo in hartje Sardinië: Ollolai-streek. Maar onderweg eerst: het kippencarnaval van Santu Lussurgiu, achter-de-kippen-aan-paardenrace door smalle straten, bijna Pamplona maar dan veilig. Door naar agriturismo, donkere landing, onder sterrendeken diep slapen na weer heerlijk maal.

  • DAG 4: Imposante video over de kern van het Sardische heidense carnaval in Mamoiada, bezoek aan maskermaker en drukbezochte en donkere én hilarische optocht wereldberoemde Mamuthones. Vermoeidheidportretten na het event, hoofdrolspelers?

  • DAG 5: Via prehistorisch middelpunt van Sardinië én de wereld (?!) naar Ovodda: fotografeer vuur en opwinding: op Sardinië diep gevoeld anti-autoritair carnaval, hautaine ‘notabele’ Don Corte-pop die inderdaad vol vuur wordt verbrand. Slapen nog steeds in de Ollolai-streek. Zonder/met flits, tegenlicht. Straatfotografie. Vraag mensen te poseren. Elke dag uiteraard: terugkijken, wat geleerd, welke foto’s, waar tevreden over, waar niet over? Wat ga je verder zelf ontwikkelen?

  • DAG 6: In de ochtend 1 euro huizen-bezoek en fotografie binnen. Sightsee-end transfer richting Olbia, agriturismo vlak bij de kust. Bespreking resultaten van de week. Rust.

  • DAG 7: de dingen in een nieuw licht zien, voortaan ook anders kunnen kijken: de zon nou eens zien ópkomen in de zee, de verschillende fases en hoe daarop inspelen: sluitertijd? Overdag een van de duizenden prehistorische krachtplekken op Sardinië opzoeken: trucage om energie in beeld te krijgen, effecten, echt of nep?

  • DAG 8: Bezoekje stadje, object en details kunst en ornamenten, oog voor liefdevolle details. Vlucht terug Nederland.
WAT BRACHT JE OP DEZE PAGINA? WAT ZOEK JE?
JE EIGEN GROEPJE?

FOTOGRAFIEREIS OP SARDINIË RONDOM DE HEIDENSE CARNAVALS: LEER VEEL IN NIET DE MAKKELIJKSTE OMSTANDIGHEDEN

De heidense carnavals zijn dorpsgebeurens, jaarlijks zeer doorleefd, wij lopen erin rond en oefenen fotografietechnieken, camera-instellingen, licht, donker, effecten. Enthousiast en professioneel begeleid door Han de Bruin bespreken we elkaars foto’s, aanpak, groeimogelijkheden, mooie dingen meemakend, veel verrassende nieuwe details ziend. We komen op plekken waar geen buitenlander zowat komt, we komen in contact met het antieke Sardische hart, de mensen, de plekken, het licht, het eten, de groep, de humor, de lessen, ook levenslessen. Reken op persoonlijk inspirerende uitwisseling, inspiratie, tips en trucs, anders kunnen kijken. We slapen in 3 verschillende agriturismo’s verspreid op het eiland, je gaat het eiland zo diep leren kennen en… waarderen! Volg de inside guide: we fotograferen ook in het beroemde 1-euro-huizen-dorp, en in de heidense carnavals van Oristano, Santu Lussurgiu, Ovodda, Ottana en Mamoiada, zowel aan de westkust en oostkust als in het antieke hart van Sardinië. Inclusief middelpunt van de wereld (?!). Een fotografische en menselijke belevenis van een reis!

HIGHLIGHTS

Fotograaf Han de Bruin werkt vanuit Leiden en heeft van zijn passie, de fotografie, zijn beroep gemaakt. Han is allround fotograaf met grote betrokkenheid op mensen: mensen fotograferen in alle denkbare situaties én mensen helpen zich verder te ontwikkelen in de fotografie. Op deze Sardinië-reis is Han continu beschikbaar om je bij alle verschillende fotomomenten bij te staan bij welke fotografievraag dan ook. Je krijgt bij de verschillende evenementen die we bezoeken opdrachten en aandachtspunten mee. Altijd gericht op beter fotograferen, en inspelend op jouw specifieke leerbehoefte en die van de andere deelnemers aan dit bijzondere foto-avontuur. Eigenlijk is de reis een samenhang van heel veel verschillende workshops waarbij de nadruk ligt op “Learning by doing”, niet te veel theorie, maar al doende leren. Waar nodig zal natuurlijk ook wat theorie worden gegeven en worden tussen-door foto-oefeningen gegeven. Han vindt het fijn om te werken vanuit een samen optrekken en samen heel intensief bezig zijn met de fotografie. Dat geeft hem de meeste mogelijkheden zo veel en zo gericht mogelijk kennis over te dragen. Leren fotograferen is voor een groot deel leren kijken, en dat kan op deze manier ook heel goed. En die aanpak geeft voor de deelnemers uiteindelijk het hoogste rendement.

Geen gemaskerde ballen uit Venetië op Sardinië: de carnavals zijn overgangsrites verbonden aan de seizoenen en het land en de relatie mens-natuur. Oergevoel en gemeenschapsgevoel in dorpen en rituelen en parades en races en bravoure en trots en schoonheid enrauwheid en vriendelijke finesse. We gaan ze in alle kleuren zien, en dat in de anders zo donkere winter. De veelzijdigheid van beelden, ook uit andere tijden, dit is een reis die wel op je netvlies blijft, ja. ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog!’

Kijk, dit kan natuurlijk veel beter: wat doe je bij slecht licht en beweging en mensen om je heen. Hoe blijf je professioneel kijken en beïnvloeden terwijl je natuurlijk ook persoonlijk erg gaat genieten van de schouwspelen die we zien?

Dagelijks op vaste en diverse momenten bespreken we de resultaten en uitdagingen en oplossingen en voornemens en aanstaande happenings die we bezoeken. Wijzend op details en… persoonlijk ook genietend van ‘the bigger picture’.

We komen op vele plekken in Sardinië die eigenlijk best verbluffende claims hebben, prachtige verhalen om in beeld te krijgen, om nog beter in te voelen in de hart en ziel van dit opmerkelijke eiland. Je gaat op deze reis niet de oppervlakkige toerist zijn, maar reisgenoten op een Photo Journey, bijna een roadmovie, in een kleine groep gelijkgestemden, allemaal levenservaren mensen met oog voor detail en humor en vriendelijke belangstelling. We gaan veel leren, met en van elkaar! Niemand staat persoonlijk centraal.

Heb je het RTL-programma gezien Het Italiaanse Dorp? We bezoeken ook dat dorp en huizen, leuk om er te dwalen en binnen te gaan, in meerdere opzichten. Wie weet of we nog Nederlanders tegenkomen? 🙂

We wandelen en banjeren in dorpjes en landschap, het is niet allemaal vlak, maar we maken er nooit trektochten van, half uurtje of kwartiertje hier en daar. Na weer een stukje rijden met goede gesprekken en leuke muziek en stilte. Je bent in een compacte groep, wat goed is voor de persoonlijke aandacht, waarbij je altijd ook de ruimte hebt om even lekker op jezelf te blijven. Het gaat allemaal lekker op het gemak, de verzorging is goed en liefdevol, en met een goed verhaal, gelinkt aan ‘hoe word je gezond 100’. Want dat worden ze hier ook. Verder ben je ver weg van Nederland in hartje winter, brr. Het kan hier zomaar 20 graden zijn, maar ook 0, ja, Hoe dan ook gaat het hartverwarmend zijn!

We slapen in agriturismo’s die prat gaan op chilometro zero, alles komt uit de buurt of van het eigen land zelf. Lokale gerechten, lokale wijn en likeur, zelfgemaakte dit en dat, vaak smaakvol gepresenteerd, met trots en vertrouwen in een lange traditie. Oma in de keuken, er wordt niet gerommeld, zeg, maar… extra vegetarisch of zeg maar waar jij speciaal op moet passen: ze denken altijd in oplossingen. De kamers zijn kalm, bedoeld om te slapen, verwarmd, eigen sanitair uiteraard, de huiskamers en keukens, de lange tafels, die vormen meer het hart van de agriturismi. Eromheen altijd veel groen, zelfs begin maart, want de lente, hè, die in Nederland nogal op zich laat wachten… Het zou zomaar kunnen dat je die hier al eerder in je gaat voelen stromen.

Ik zorg dat we wel wat meer in contact komen met leuke Sarden, praatje hier en daar, fotootje, tip even napluizen, opvolgen, soms gebeurt er spontaan iets, het is in principe allemaal geregeld, maar de spontane ontdekkingen en ontmoetingen zijn vaak wel het leukste, hè? Het is ook een beetje avontuur, en dan altijd veilig, ook al spreek je de taal niet en ben je soms inderdaad compleet in the middle of nowhere. Nou, los van Nederland wel even een weekje zeker…

En het klinkt simpel, maar de zonsondergangen en zonsopkomsten hier, het is toch net wat magischer dan bij ons. Of is dat de werking van zo’n zelfgemaakte likeur, of de sfeer, onze blik die verruimd, opener wordt? Alles komt in een mooi licht te staan na zo’n week. Het raakt vaak persoonlijk.

LOGISTIEK

-
Voor deze unieke week is de prijs 1995 euro, met de hele dag door fotolessen, al het eten en drinken en alle entrees en excursies. Er gaan maximaal 7 mensen met Sam en Han mee: persoonlijke aandacht gegarandeerd. De kamers zijn in principe 2-persoons, eigen bed en sanitair. Toeslag 1-persoonskamer.
-
Alle transfers op het eiland samen zijn inclusief en een koffiestop tussendoor ook, hoor. Skiën met de Krokus kan altijd wel weer en ach, er kan ook zomaar sneeuw liggen hier, we zitten in het centrum wel op 1000 meter hoogte. En dan niet van die kleffe sneeuw als in de Hollandse stad, maar… In for something else? Ga mee! Uiteraard krijg je begeleiding bij het boeken van je vlucht.

Meer informatie ?

Wat is je behoefte? Ik denk snel met je mee.
Zie je een groepsreis en wil je dat echt niet?
Stel zelf een groep samen. Of kom als VIP.
Groepsvraag?
Privé-versie-vraag?

Sardinië-inspiratie ontvangen?
Bonus: 75 euro korting.