Laden Evenementen

BOSBADEN, KOELTE OPZOEKEN, KOU AANKUNNEN, IN BINNEN-SARDINIË

DAGPROGRAMMA

 • DAG 1: Aankomst in Cagliari en transfer naar een van de erkende, binnenwaterrijke Groene Longen van Sardinië: het Montiferru (IJzerbergen)-massief. Basisbeginselen Japans bosbaden tussen eeuwenoude Sardische bomen bij erkend helende waterbronnen. Plus basisbeginselen ‘koud water’-dippen. Diner in dit op Sardinië wereldberoemde 7-bronnen-dorp. We slapen in een oud vulkaandorp, knus, huiselijk, hartverwarmend.
 • DAG 2: Meer dan zomaar watervallen om de hoek bezoeken: je gaat ze ervaren, na een mindful walk – met instructie, je leert en probeert van alles deze week – omlaag de kloof in, met zintuigensessie. Bij de waterval gaan we iets verder dan de meeste bezoekers en komen dus bij poelen die perfect zijn voor een begeleide sessie koudwater-dippen. Langs de andere watervalletjes lopend pik je op hoe je ze wijs gebruikt naar behoefte: zowel wat betreft koel blijven als warm blijven. Tweede avond in vulkaandorp, genieten ook op een van Binnen-Sardiniës ‘coolste’ terras.
 • DAG 3: Prachtige verplaatsing naar de oostkant van het eiland, met onderweg een zintuigensessie en chi qung bij spectaculaire oertijdplek. Inmiddels is ons lichaamsvertrouwen extra hoog, dus zijn we ook helemaal klaar voor best spectaculaire watertjes tussen de rotsen, inclusief grandioze springplek (facultatief!). Korte transfer naar een van dé dorpen van die ‘gezonde 100-jarigen op Sardinië’, en ja hoor: ‘zij bleven qua lichaam en geest vooral heel lang cool, sereen, niet oververhit. Wijs wat wij leren! We slapen en eten à la die gezonde oudjes (Blue Zone!) in precies dat dorp. Echt heel veel goede energie verzameld voor de volgende twee spectaculaire dagen: aquatrekking Into the Wild in Sardinië. Hier moet je niet on-sportief voor zijn, maar supersportief ook geheel niet. De voorbereidende meditatie voor het slapen gaan stelt ook helemaal gerust.
 • DAG 4: Korte vroege transfer: we ontmoeten onze gids voor de volgende twee dagen. Hij brengt ons naar zijn privé-domein in de bergen. Hier kom je enkel op uitnodiging en zo moet het ook blijven. En wat een bosbad-mekka is dit ook: eeuwenoude bomen! Zijn unieke, met veel van dat hout én liefdevolle inzet gebouwde ‘nederzetting’ ademt de puurste schoonste natuur die je je kunt voorstellen: het water, de bloemen en planten en kruiden zijn van het krachtigste soort. Je leert van alles over hoe de herders hier slim mee omgaan. Slapen in je eigen slaapzak en op eigen mat, wel met een dak boven je hoofd. En ‘s ochtends via een mindful walk stilletjes de schuwe berggeiten tóch spotten langs de majestueuze bergwanden waar we dan onder zitten. Onze gids is een survival-expert, deelt zijn trucs, en is stoer en zorgzaam tegelijk. Workshop omgaan met koud bergwater.
 • DAG 5: Vroeg op, wat hier vanzelf gaat, want je slaapt ook eerder dan normaal. We gaan de gemzen in het wild zien, mindful walkend door schitterende natuur, ‘zoals vroeger’. Na het ontbijt hiken we terug naar de veilig geparkeerde minivan met de rest van onze spullen, en dat niet zomaar: langs beekjes, door poelen, tussen rotsen, best een dagje. Waterschoenen bij! Meerdere koudwaterdips onderweg! Eenmaal bij de auto zijn we zeker moe én gloeien we vast van trots. En óf dit cool was! We verdienen wel een duik in de zee en een uitgebreide maaltijd, meteen maar in een van Italiës top-kustplaatsjes.
 • DAG 6 en 7: We werken langzaam terug naar de start in Cagliari, onderweg nog meer ‘natuurlijke zwembaden’ opzoekend, en andere cool koelende plekken: majestueuze grotten, met water! Al met al ontdek je zoveel mooie plekken die al een vakantiebestemming op zich zijn: je verkent veel voor een volgende reis privé! Wat voortaan prima in hoog zomer kan, want je weet nu hoe je dat slim doet in het binnenland. Ook deze dagen doen we onderweg en tussendoor diverse workshops: van bosbaden tot koud-waterdippen tot chi qung tot meditatie tot lichaamsoefeningen die ons soepel maken. Een groot lichaamsvertrouwen is het resultaat!
 • DAG 8: We kwamen gisteren al in de buurt van startplaats Cagliari, en de badgasten op het strand hebben veelal geen idee van wat écht cool is op Sardinië. Dat houden we ook lekker voor ons :). Hoe mooi het hier op het Poetto-strand (voor vele mensen) ook is, het is gewoon niet echt ‘wild’. Wat wij wel een beetje zijn, hè 🙂 Superleuk gevoel om mee naar huis te gaan: trots!
BOEK OF STEL JE VRAAG?

LANGS COOL KOELENDE PLEKKEN JUIST IN HEET BINNEN-SARDINIË!

Zo’n reis heeft nog nooit iemand gedaan! De meeste mensen stellen dat je in een zomers heet land het best maar aan de kust kunt zitten om te koelen. Nou… Die zee heeft dan wel die naam, en heeft ook wel zijn hippe kanten, die we ook wel meemaken, maar echt koelen? Heb je Sardisch-binnenlandse cool koelende plekken meegemaakt – al getest en goed bevonden in heet weer – dan weet je dat deze spectaculaire rondreis je iets extra’s heeft bijgebracht. Allemaal door allerlei watervallen en watertjes met natuurlijke koelplekken van west naar oost op te zoeken en te ervaren. We starten en finishen in Cagliari. We slapen bijvoorbeeld in een bewust koel gebouwd monumentaal dorpje, in een dorp met veel cool gebleven oude mensen, in een supercool berggehuchtje Into the Wild en een topkustplaatsje, vooruit dan maar: even aan zee. Je leert op deze ook nog eens gezond educatieve rondreis veel trucs ‘to keep it cool’, niet enkel nu, maar ook op de lange duur, in het leven. Tips, ervaringen, uitwisseling, zwemmen, hiken, functioneel een beetje klauteren, geen te sportieve dingen, want die oververhitten nou juist weer. Echt, supersportief hoef je ab-so-luut niet te zijn, wel een beetje avontuurlijk, in alle veiligheid, geen cowboygedoe. Je kijkt ook uit naar heerlijke lunchpicknicks op mooie plekken, leuke restaurantjes ook! reken maar dat je meer IN Sardinië komt, op deze rondreis, dan zomaar OP Sardinië. Dat doen die andere Sardinië-bezoekers al… En het gaat nog ergens over ook: leen hoe je langer ‘cool’ blijft, verlaagt de kans dat je oververhit en gewoon harder slijt en dus ga je langer gezond mee. Heel logisch, maar doe het maar eens vaker! We rijden met een minivan en SUV en ook deels even in jeeps, want je komt ook echt Into the Wild, dat wat Sardinië extra mooi en bijzonder maakt. Naast de of rondom plekken die gewoon te bereiken zijn, hoor, gaan we voor ‘mooier, verstopter, dieper’; de meeste mensen hebben daar de puf of plaatselijke kennis niet voor, wij wel. De locaties worden je ter plekke wel duidelijk, je snapt wel dat daar niet ‘iedereen’ moet komen: beter ook voor de natuur. Het is best fysiek en vrolijk en wijs en leerzaam en avontuurlijk en rustgevend en… sprankelend! Je gaat ook meer dan uit een boek of docu meepikken over hoe die gezond-ouder-worden-kampioenen op dit eiland zo goed zijn gebleven. Je maakt het namelijk mee.

HOOGTEPUNTEN

Natuurlijk is de temperatuur hier wel wat lager dan elders in de zomerhitte! Hierheen lopen we sowieso op waterschoenen met profiel, die kosten toch al niks. In dit soort plekken nemen we uiteraard een duik! Meer dan enkel ze vinden gaan we ze ervaren, voelen, zelfs ervan leren. Leuke plekken ook voor een lunchpicknick, trouwens.

 

De eerste plek waar we slapen is een van de allermooiste Borghi Autentici d’Italia, een speciale selectie van Authentiek Gebleven Dorpjes in Heel Italië. De sfeer in het zeer ‘Instagrammable’ dorp is sowieso cool en de twee huisjes waar we ons over verdelen, dicht in elkaars buurt, letterlijk ook. In de buurt bezoeken we allerlei koele plekken: van zelfs helende waterbronnen tot watervallen tot verscholen ‘zwembadjes’ daar weer achter, veelal in weelderig mooie natuur. Hier heb je die nog, het is best een beetje anders dan waar de meeste mensen naartoe gaan, de kust. Dit is voor mensen met nog een beetje ontdekkersbloed in de aderen.


De hele week krijg je ook inspiratie van Ine Jacobs (1964), van Running Company en van Bosbaden Company en Cool Challenge. Op wandeltempo gaat ze deze hele week tussendoor haar kennis doorgeven: mindful walking, zintuigen, koudwaterdips, meditatie, wijs natuurgebruik. Een beeldspraak die aangeeft waar het bij Ine om draait is de auto: leef je zelf steeds in de vijfde versnelling, dan leer je deze week om te beginnen om vaker te schakelen naar je andere versnellingen. En dan de kern: hoe kom je vanuit al die versnellingen in de… ‘vrijstand’? Want dát de enige stand waarin je lijf over kan gaan tot zelfgenezing! Dit is voor jezelf als deelnemer al een zeer belangrijke kwaliteit. Begeleid je mensen – als arts, therapeut of coach – dan is het geleerde deze week een waardevolle aanvulling op je eigen kennis.

Ja, we gaan ook naar wel bekende plekken, maar dan toch iets dieper. Pas dan kom je op ‘plekken die wij alleen kennen. Hoe heb je dat gevonden?’, aldus locals. We lopen niet alleen langs water maar ook erdoorheen, met hier en daar vast een vreugdesprong. Waterschoenen zijn vaak echt nodig. We gaan ook van de paden af, maar we houden het toch zo veilig mogelijk: geen kamikazegedoe, hoe stoer ook. Het doel is om aan het eind van de week béter te zijn dan aan het begin, lichamelijk en geestelijk. We zorgen ook voor elkaar!

 

Nogmaals: meer dan enkel plekken bezoeken, ervaren we ze ook en leren we gaandeweg: wat kan allemaal helpen om onze lichaamstemperatuur wat lager te houden dan bij de rest van de mensen om ons heen, die dit niet weten, en die dus eerder problemen gaan krijgen wanneer het heet is? Een actieve onderzoekende houding is handig. Atleet hoef je nogmaals niet te zijn, sportief wel, en geïnteresseerd in gezond blijven. Je bent niet bang om wat extra stappen te zetten, voor het verfrissende goede doel.

 

Soms is het maar 5 minuten een rotstrap af lopen vanaf de auto en je bent er al, en soms is het wel een 1 uur ervandaan. Maar het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit, en om de wens om te ontdekken, ‘daar gaan waar nog niet zoveel mensen gaan’. We doen dat respectvol, zonder te vervuilen, bijvoorbeeld ook als we een lunchpicknickje doen op zo’n mooie plek. Het leuke is dat de natuur zo’n instelling waardeert: ze laat ons meer en meer moois zien. We gaan meer en meer moois zien. We gaan meer en meer bewust gezond en positief en ervaren en zorgzaam rondlopen! Trots gevoel!

 

Na onze eerste twee dagen in West-Sardinië gaan we naar de andere kant en duiken we in weer ander natuurschoon, zoals je bijvoorbeeld op de foto ziet. Ja, dit is een bekende plek, maar ook hier gaan we net ietsje dieper, verder dan de rest, om de hoek. Je kent me nu al een paar dagen, en het is veilig, ik ben er al geweest en laat het je graag zien. Je ziet hier best een moedige sprong, maar het is bij mij nooit zomaar een sprong in het diepe: we houden de hele week het koppie erbij en zijn zorgzaam met elkaar, met onze gezamenlijke ervaring en kennis en aandacht. Je moet helemaal niets voorbij je grenzen doen. Soms moet je wel wat klimmen, klauteren. We zijn niet gek, maar zo af en toe wel een klein beetje moedig.

Onze gids (links) voor de twee ‘wilde’ dagen deze week. Samen vertellen we je hoe die gezonde stokoudjes in deze steek – Blue Zone – lichamelijk en geestelijk toch zo fris zijn gebleven tot op superhoge leeftijd. Wij samen zijn nu zelf ook 111 jaar oud, haha, en zijn nog zo vrolijk en vrij doordat we toepassen wat ook ons moderne mensen zo fris en fruitig kan houden. We inspireren je graag, en jij zult ons zeker ook inspireren. De sfeer is de hele week door veelal vrolijk-wijs, en andersom.

Nou we hier toch in een bijzondere Blue Zone zijn… We slapen twee nachten in zo ongeveer de bakermat van de hele Blue Zone-beweging, in een streek die vanuit vele hoeken inzichten gaat geven. Overigens inzichten die je thuis ook wel kunt herkennen. Door deze reis ga je dat wat vaker ‘zien’, ook thuis. And… keep alive. In de praktijk proberen, dat is pas leren!

Koel blijven is ook weten wáár koel water zich zoal verstopt. We leren hoe Sardische herders dat zoal vinden en verzorgen, schoon en gezond houden. Je leert dingen die de mens vroeger wel móest weten en daarbij meer dan gewoon leuke survival-skills zijn: het moet goed zijn voor iedereen, niet alleen voor de mens.

Nou, dit is zo ongeveer de heftigste klim die we móeten maken, verder kun je er altijd wel omheen, of het naar wens wél zwaarder maken. Ik herhaal: je hoeft geen atleet te zijn, we helpen elkaar erdoorheen, sportief en menselijk genietend, goeie sfeer. Hé, zag je daar die forelletjes? Waarschijnlijk zwemmen ze hier in het schoonste en rijkste water dat er in Europa is. Natuur op zijn allerbest! En wij op ons allerbest: respectvol en vrolijk. We zijn ook maar met zijn negenen in totaal: geen druk op de natuur.

En zelfs als het ‘niet veel lijkt’, dan nog kun je er iets koelends mee doen, het zit vaak in kleine dingen die pas werken als je het ook doet, dus come on: proberen is ervaren! Kritisch op een afstand is vaak zo makkelijk, en beperkend. Om in watertermen te blijven: je moet kunnen denken in overvloed. Kwaliteit boven kwantiteit! Het is natuurlijk wel zomer, hè, dus verwacht niet overal de Victoria Falls… Kom als je glas in principe halfvol is i.p.v. halfleeg. Of als je de dingen graag meer zoals dat laatste zou willen zien, vooruit. Het gaat om de instelling!

Op deze coole rondreis slapen we in een antiek dorpje in een oude vulkaan, in een kust-B&B met geweldig uitzicht indeed en… in een superpuur nederzettinkje hoog en vooral diep in de Sardische bergen. Want zo hoog gaan die bergen niet, maar diep gaan ze wel. Daar slapen we op een matje, onder hout, het water komt direct uit een van de bergbronnen rondom: basic, sprankelend, verfrissend, op een pure manier zelfs helend. Nooit weg! Dieren, intense kruiden, zeer zeer zeer zuivere lucht, water, steen, hout. Twee dagen in dit landschap hiken is niet allemaal even eenvoudig, soms is een klim best steil, het zijn natuurpaden, door dieren getrokken. Een sportieve positieve instelling is handig. En behulpzaamheid naar elkaar toe. Als je aardig bent, draag ik wel een tas extra :). Ik ben topfit en ervaren.

Natuurlijk voorkomen we in de zon lopen niet helemaal, maar ook daar gaan we er wijs mee om: her en der een wijs ommetje. Dé manier om weer wat extra verscholen moois te ontdekken: ‘Nou, zeg, moet je dit zien!’ Allemaal dankzij die mindset!

Terug naar ‘de beschaving’ gaan we direct naar de kust, waar we slapen in een hotelletje met geweldige zonsopkomst uit de zee. Zijn we als Nederlanders niet gewend. Een trendy cocktailbar is dicht in de buurt, maar je kunt ook in natuursferen blijven: om de hoek begint een spectaculair wandelpad langs de rotskust. Later in de zomer is het hier druk, maar je weet inmiddels hoe het gaat: wij nemen een net iets andere route, aftakking, richting dat eenzaam gelegen baaitje. Een duik nemen mag! Of je rust wat uit in het hotel, heerlijk. We gaan later eten, beetje toeristisch, het is ook een toeristenplaatsje, maar wel weer leuk na de paar afgelopen dagen. Waarschijnlijk zien de mensen iets wilds in onze ogen. Jaloers! De volgende ochtend rusten we wat uit, beetje tevreden staren naar de zee, waarschijnlijk. Daarna op, richting de startplaats, ‘MAAR NOG NIET HE-LE-MAAL!’

Ook richting de startplaats maken we her en der een ‘zijstapje’ om weer zo’n verscholen koele plek te vinden en uit te testen. Allemaal leuke plekken om op een volgende tour eens zelf wat langer te ervaren. Je bent best een ontdekkingsreiziger geweest, deze week, een mix van genieten en avontuur, van ontspannen en verkennen, actief op zoek naar plekken die staan voor natuurlijk gezond kalmerend verfrissend. Voel je ‘m al, bij de foto?

LOGISTIEK

START & FINISH & EXTRA VERBLIJF? We beginnen op zaterdag 5 juni en eindigen in hetzelfde Cagliari (via KLM vanaf Amsterdam) op zaterdag 12 juni 2021. Be free om langer te blijven: met korting kun je gebruikmaken – indien beschikbaar – van mijn huis in Santu Lussurgiu, met wel zeven verschillende soorten stranden, daarvandaan. Ik leg wel uit hoe en waar. Misschien sluit je partner zich nu aan, eventueel je kids? Kun jij ze eens wat moois laten zien!

-

|PRIJS 1795 euro zonder instinkers onderweg: complete week, volpension, met ontbijt en diner en picknicklunches met enkel Sardische producten. Lokale wijn inbegrepen, en heerlijk bronwater en plaatselijke likeur. Ook entreebewijzen. Ook de gezamenlijke transfers op het programma zitten erbij, ook vanaf en weer terug naar het vliegveld. Aparte ritjes wel toeslag. Gidsen en jeeps zitten in de prijs! Evenals dat je ‘aan het eind van de week veel en veel meer vertrouwen hebt rondom het voortaan ook echt iets dóen met die Blue Zone-regels’. Je hebt ook geleerd hoe je de natuur extra gezond kunt gebruiken: je zintuigen werken een niveau hoger, je lichaam en geest zijn niet bang meer voor kou. Tussen de schitterende beelden in hier, licht ik ook toe hoe ik Ine inhoudelijk bijsta. We gaan er iets heel moois en… nuttigs van maken!

-

|RISICO BIJ ANNULERING Je vluchtkosten kun je bij eigen annulering indienen bij je annuleringsverzekering, niet je reisverzekering. Zegt de vliegmaatschappij af, dan geeft die je geld terug. Coaching en ervaring geboden. Annuleren wij de reis zelf wegens te weinig aanmeldingen, dan krijg je je geld terug, maar dus niet je vliegkosten, want die betaalde je zelf aan de vliegmaatschappij, zie boven. Heb je vragen: 06-11 33 45 11.

-

|CORONA De reis gaat bijvoorbeeld niet door als Italië zone Rood is, en het is voorlopig nog steeds Zone Geel. Wat zeg ik, nu ik om me heen kijk: Zone Groen! Dat bezien we definitief op 2 weken voor vertrek, en wel op basis van wat Italië daarover zegt, niet de Nederlandse regering, ik ken de situatie op Sardinië beter dan de Nederlandse regering. En Sardinië is niet als heel Italië of andere delen. Het is zeer rustig, tot nu toe nauwelijks ‘aangetast’, we vliegen er direct op, zonder overstap in Rome, o.i.d. We houden zo nodig – maar we hebben het over zomer, niet winter! – rekening met Corona, mondkapjes mee, niet met zijn allen in dezelfde bus, we verdelen over twee auto’s. We komen vooral in zeer licht of nauwelijks bevolkt gebied. De mensen van twee oktoberreizen onlangs, ook in de Corona-periode, zijn dol-dolblij dat ze meegingen, en nu nog steeds kerngezond, deze reis doet vooral goed. Heb je vragen: 06-11 33 45 11.

-

|STO-GARANT

-
Deze boeking valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads. Je ontvangt een e-mail van STO Garant (info@sto-garant.nl) met informatie over het voldoen van de betaling(en) voor deze boeking. Voor elke ontvangen betaling krijg je een bevestiging per e-mail van STO Garant. Alle informatie over STO Garant vind je op www.sto-garant.nl.

-

|BOEKEN

-
Stel eerst je eventuele vraag: info@keepalivetours.com. Pas daarna volgt eventueel een aanmeldformulier. Hierboven zag je al hoe goed je beschermd bent, via de STO Garantie.

  VOORLOPIG AANMELDEN VOOR DEZE REIS.
  Vul aub in
  en druk op verzend, onderaan.