Laden Evenementen

SARDINIËS PURE BARBAGIA-STREEK, VOL ‘GEZOND 100’ INSPIRATIE

S

DAGOVERZICHT

  • DAG 1: Aankomst Olbia: transfer naar ons idyllisch verscholen en beproefd agriturismo op maar 3 km van Ollolai. Kalme wandeling naar de lokale top, de ‘Ramen op Sardinië’. Wandelend uitleg over en oefening van de Gezond 100-regel natuurlijk bewegen.
  • DAG 2: Bezoek aan zeer landelijk gelegen Wijnboeren, met bespreking van de Gezond-100-regel rondom wijn. Hoe dat nou eigenlijk wel en niet?
  • DAG 3: in de ochtend bezoek aan Ollolai, en bespreking van de Gezond-100-regel Vertrouwen en Netwerk. Na lunch excursie beroemde wijn-Sardiniër die ook carrière switchte en nu zelfs internationale top is. Vlakbij een bizar verscholen labyrint, een van de meest verscholen schatten van Sardinië.
  • DAG 4: Wandeling eetbare planten en kruiden rondom Ollolai en omgeving, met herder. Uitleg Blue Zone-regel ‘eet meer plantaardig’. Bezoek aan bizarre verscholen natuurlijke vruchtbaarheidstempels uit de prehistorie.
  • DAG 5: Bezoek aan makers likeur  en wijn, met uitleg van de Gezond 100-regel Wijn; en van Nederlandse alternatieven als je geen Sardische wijn wilt moeten drinken…
  • DAG 6: Excursie natuurlijk zwembad in de bergen, met extra oefening van de Blue Zone-regel ‘natuurlijk bewegen tot op hoge leeftijd’. Is tevens voorwerk voor je Sardinië-bezoek ooit in een heet seizoen. Je krijgt ook een lijst met meer van dit soort koele natuurlijke zwembaden.
  • DAG 7: Spontane vondsten als illustratie van de BLue Zone-regel Vertrouw op magische hulp.
  • DAG 8: Langs de kust, met stop aan topstrand, lunch in gezellig havenstadje Olbia. Terugvlucht.
  • -STEL JE VRAAG-

Reis-avontuur waar je thuis ook wat aan hebt, in de Barbagia-streek rondom Ollolai

In alweer ons zevende bezoek aan de Barbagia-streek gaan we naar de dorpen Ollolai en buurdorp Gavoi en wijde omstreken. We gaan alle 9 ‘Gezond 100’-Green Zone-regels na, karakteristiek voor deze Barbagia-streek ook en we gaan op unieke excursies ook naar diep verscholen schatten, zie het dagprogramma op deze pagina. We gaan uniek, authentiek, inspirerend Sardinië diep van binnen zien, ook als niet-toerist. Met een Nederlandse expert guide van Sardische komaf maak je al snel ‘meer’ mee. Het toeval – soms magisch – gaat met ons meereizen. Sardinië waardeert onze positieve belangstelling namelijk.

HOOGTEPUNTEN

We slapen in een verscholen agriturismo en de eigenaar en zijn moedertje koken voor ons. Er is een zwembad, vriendelijke hondjes en katten, allemaal buiten, in vrijheid, koeien, een varken, met heel veel ruimte, lekker scharrelen. Fijne knusse kamers met groot gezamenlijk terras voor de deur, in de avond grote kans op dichte sterrendeken en een rust… We komen er via een best lastige weg, superslecht aangegeven, zoals zoveel, maar ik weet de weg, en onze fijne minivan ook. En anders komen de hondjes ons inmiddels wel ophalen. Dat ruiken ze.

In ons Barbagia-gebied, inclusief Ollolai, wonen veel 100-jarigen in goede gezondheid. In wezen hebben ze hun lichaam en geest kalm pijnvrij functionerend gehouden: het gaat lang goed mee. Stel je voor dat je gebreken, beperkende gebreken, zo lang mogelijk uitstelt. Weten waar je op moet letten, en hoe dat simpel kan, te doen ook op jouw manier, met leuke bewuste keuzes. Je krijgt ook mee hoe je positieve psychologie kunt inzetten bij het zelf verzinnen van Blue Zone-toepassingen waar jij iets mee kunt. 

We zitten dan in de rust, maar we zitten zo in de levendigheid, dorpjes, winkels, activiteit, gezelligheid. Dat is natuurlijk ook een kwestie van contact maken. Ik spreek uitstekend Italiaans en ken er mooie mensen die ons altijd helpen, en… ik ben van Sardische komaf en weet wat ze extra mooi vinden aan hun streek, diep van binnen, niet alleen de oppervlakkige dingen. Ze gaan vaak heel diep met hun trots en afkomst, en het is handig als je daarop kunt aansluiten. Zien zij dat wij bepaalde dingen weten, begrijpen, dan gaan niet alleen de ogen open, maar ook de harten en… mogelijkheden. Met respect en vanzelf: bewondering.

Dit is nou een van die bizarre plekken op Sardinië, je ziet wel wat het is, gebeurt niks als je erdoorheen loopt, is 40 meter lang, ergens in een weiland. En het wijst nog naar een ‘nogal vrouwelijke watertempel’ op loopafstand ook. Licht in de prachtige natuur, achter een gammel hek met een ijzerdraadje bijeengehouden, tsja. Zou in een ander land een internationale topattractie zijn, en ook dit kennen de meeste Sarden niet, en zeker niet vinden. Jij voortaan wel. Zomaar een voorbeeld!

Logistiek

VERTREK: SAY WHEN JE KUNT MET JE GROEP VRIENDEN OF FAMILIE IN 2023.
PRIJS voor 8 dagen met 7 overnachtingen in authentiek en nog puur gebleven Sardisch agriturismo met aangevuld ontbijt en Sardisch diner, gezamenlijk vervoer op het eiland, alle maaltijden en lokale wijn en gezellige lunchpicknicks, live tolkservice, alle excursies naar ook zeer verscholen Sardische plekken en personen, persoonlijke inspiratie om 9 ‘gezond 100’ Blue Zone-regels ook zelf toe te passen, entrees en bezoeken ook aan Sardische originele personen en plekken: 1750 euro. Wil je per se een 1-persoonskamer, dan slaap je bij superlieve en leuke oma, op loopafstand.

-

|BOEKEN: na aanmelding ontvang je info om het bedrag over te maken naar Stichting Escrow; dan geniet je 100%-STO-reisgarantie.

-

|HOU REKENING MET: Je betaalt zelf je reis- en annuleringskosten en de vlucht – ik help wel met slim boeken – en kosten buiten Sardinië; verder is het een compleet verzorgde week, met op Sardinië alle overnachtingen met volpension (wijn en likeur en water en koffie aan tafel, altijd hoog gewaardeerde lunchpicknicks) en eilandvervoer, en avontuurlijke en toch zeer veilige Sardinië-excursies.

-

Nederlands:

-
Deze boeking valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads. U ontvangt een e-mail van STO Garant (info@sto-garant.nl) met informatie over het voldoen van de betaling(en) voor deze boeking. Voor elke ontvangen betaling krijgt u een bevestiging per e-mail van STO Garant. Alle informatie over STO Garant vindt u op www.sto-garant.nl.
-
Engels:
-
This booking is covered by the STO Garant guarantee. You can find the conditions for this guarantee scheme at www.sto-garant.nl/en/downloads. You will receive an email from STO Garant (info@sto-garant.nl) containing information about how you can pay for this booking. You will receive a confirmation email from STO Garant for each payment received. You can find all information relating to STO Garant at www.sto-garant.nl/en.
-
Duits:
-
Dieses Angebot fällt unter den Garantieschutz von STO Garant. Die Bedingungen dieses Garantiesystems stehen auf der Website www.sto-garant.nl/de/downloads. Sie erhalten eine E-Mail von STO Garant (info@sto-garant.nl) mit Hinweisen, wie Sie die Entrichtung des Reisebetrags vornehmen sollen. Sie erhalten per E-Mail eine Bestätigung von STO Garant, sobald Ihr Reisebetrag auf dem Treuhandkonto hinterlegt ist. Weitere Informationen über STO Garant stehen auf der Website www.sto-garant.nl/de.